GalambÁsz (Polyák Sándor) galambjai

"Nem dicsősége a sasnak, ha legyőzi a galambot."

Alföldi (Körösi) keringő fajtaleírása

Származási hely: Nagykőrös és a Nagyalföld környező települései

A küllem főbb jellemzői: Közepes nagyságú vagy annál valamivel kisebb, zömök testalkatú, magassága 18-20 cm, hossza a csőr hegyétől a kormánytollak végéig 28-30 cm, fésűs keringőfajta, mélyen leeresztve hordott szárnyakkal és a törzshöz magasan illesztett, széles, felfelé irányuló, vasalt farokkal. A törzs széles mellből indul, zömök, vízszintes tartású, rövid lábakon nyugvó. A hátközéptől a faroktő felé enyhén emelkedő, széles és telt, dús tollazatú farokpárna, alul pedig ívelt határvonalú, mély, takart hashoz csatlakozó lágyék.

Fej: Rövid, széles, a homlok meredek ívben emelkedő. A fejtető lapos, a tarkótájba enyhe íveléssel fordul. A hátsó nyakél kezdetén közepes magasan tűzött, dús tollazatú, széles ívű fésű, mely a fülek tájékától, a nyak oldalaira nyúló, fokozatosan alacsonyabbá váló fodorban fejeződik be. A kétoldali tollforgóból a fésű mögé irányuló tollak sörényt képeznek.

Szem, szemgyűrű: A szemgyűrűk közepes szélességűek, kör alakúak, kétsorosak, finom szövetűek, felületük enyhén redőzött. A fej két oldalán párhuzamosan helyezkedők. A fehérek szemgyűrűi halvány pergamen, a színeseknél vajszínűek. Kivételt képeznek a kékek, a kék fakók és kovácsolt kékek, amelyek világos esetleg sötétebb kékesszürke szemgyűrűi elfogadottak. A fehérek és a fehér alapszínű tarkázottak szivárványhártyája (írisz) gesztenyebarna, ún. bükkönyszem a színeseké viszont mindig narancssárga. A pupillák kicsik, kerekek.

Csőr: A közepesnél valamivel rövidebb. 12-15 mm, tőben vastag,ék alakú és zárt. A zárt csőkávák gerince és a rá a csőrből húzott függőleges 90 fokos szöget zár be. Az orrdudorok kicsik, de osztottak, felületük sima és enyhén porozott. A felső csőrkáva vége az alsó csőrkáva hegyén túl ér. Valamennyi egyszínű és tarka rajzos csőre világos, enyhe rózsaszín árnyalattal. A kékek, a kék fakók és a kovácsolt kékek csőre világos vagy sötétebb szürke. Ugyanez a csőrszín feketék esetében is előfordul, de a világosat előnyben kell részesíteni.

Nyak: Nagyon rövid, vastag, függőleges tartású, a fej irányában enyhén vékonyodó. A toroktáj szűk ívben kimetszett.

Mell: Széles vállközből indulva nagyon rövid, a farok felé alig keskenyedő, középen mély ívben folytatódik a deréktájban, majd viszonylag széles, dús farokpárnában fejeződik be.

Szárnyak: A törzshöz lazán simulók, teljes terjedelmükben mélyen leeresztve hordottak. Olyan mértékben csüngők, hogy viszonylag rövid elsőrendű evezők és a kéztollak a talajjal közel párhuzamosan futnak. Az előbbiek vége járás közben a talajt 2-3 cm hosszan érinti. A szárnypajzsok rövidek és szélesek, a szárnybúbok a mell tollaival teljesen fedettek, az ellenkező oldali evezők hegyei között a távolság alig kisebb a farokszélességnél.

Farok: Széles és jól zárt, felfelé irányuló, felülete enyhén domborodó, tollai széles zászlójuk, s egymásra cserépszerűen, rés nélkül zárulnak (vasalt farok). A szélső kormánytollak enyhén kifelé irányulnak. A farok tollainak vége kissé frizurázott is lehet. A kormánytollak száma a zsírmirigy hiányával kapcsolatosan 14-18. A farok 13-14 cm hosszú, emelten hordott, a vízszintessel legalább 45 fokos szöget zár be. A farokfedők és a hasonlóan dús tollazatú faroktámasztók következtében a valóságosnál rövidebbnek tűnik.

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 27
Tegnapi: 37
Heti: 27
Havi: 875
Össz.: 274 294

Látogatottság növelés
Oldal: Alföldi (Kőrösi) keringő fajtaleírás
GalambÁsz (Polyák Sándor) galambjai - © 2008 - 2018 - galambasz.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: magasröptű magyar deres - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »